У Рівненському міському будинку культури відбулася презентація книги “Теодозія Бриж. Скульптор і скульптура в рамках доби”. Захід відбувся у день 95-річчя від дня народження скульпторки – нашої землячки Теодозії Бриж (1929-1999).
В основі книги рівненської журналістки та письменниці Людмили Марчук, спогади людей. які особисто знали Теодозію Бриж.

Родом вона із Сарненщини. Навчалася у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. Теодозія Бриж створила понад двісті скульптур. Двадцять сім реалізовано в натурі. Це — пам’ятники, надгробки, меморіальні дошки, декоративно-паркові скульптури. Чимало мистецьких проєктів Бриж реалізувала з чоловіком. Ярема Полотнюк – викладач Львівського університету, талановитий учений, сходознавець, поліглот, перекладач, письменник про постать скульпторки написав так:” З іменем Теодозії Бриж асоціюються дві речі: великий талант і велика чесність художника. Могла б вона як і колеги штампувати пам’ятникм Дзержинському чи Галанові й ніхто б не сказав їй на це жодного слова, бо усі розуміють, що такий час і треба було якось виживати. Але вона ніколи нен йшла супроти своєї совісті й нічого не робила такого, в що не вірила.” За словами авторки книги Людмили Марчук, багато праці вкладено у цю книгу і нині вона така як хотілося. Сто примірників пішли по бібліотеках. Розпочато її переклад польською і англійською мовами, для того, щоб вона здолала кордони.
Нагадаємо, що це чергова книга Людмили Марчук, раніше у нашій бібліотеці було презентовано книги про відомих лікарів Рівненщини: Миколу Сивого та Євгена Борового.