Прісна вода на Землі становить лише 2,5% від загальної кількості води, тоді як 70% поверхні Землі вкрито водою. Близько 70% промислових відходів скидається у воду. 80% забруднення води відбувається через побутові стоки. Понад 6 мільярдів фунтів сміття, здебільшого пластику, щороку опиняються в океанах. Майже 97% води у світі є солоною або непридатною для пиття.

 Всесвітній день моніторингу води – це міжнародний день, заснований 2003 року Американським фондом чистої води як глобальна просвітницька програма. Програма, що згодом отримала назви “Всесвітній день моніторингу води” і “Водний виклик EarthEcho”, спрямована на підвищення обізнаності громадськості та залучення до захисту водних ресурсів по всьому світу шляхом надання громадянам можливості проводити базовий моніторинг місцевих водойм.

 В Україні вже давно назріває проблема питної води, оскільки за запасами доступних до використання водних ресурсів країна належить до малозабезпечених. У маловодні роки на території України формується лише 52,4 км 3/рік стоку, тобто на одну людину припадає близько 1 тис. м3. Тим часом, за визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні ресурси якої не перевищують 1,7 тис. м3 стоку на рік на одну людину, вважається незабезпеченою водою. У Канаді, наприклад, ця величина дорівнює 94,3, в Росії — 31,0, Швеції — 19,7, США — 7,4, Білорусі — 5,7, Франції — 3,4, Англії — 2,5, Німеччині — 1,9, Польщі — 1,6 тис. м3/рік.

Серед 152 країн світу Україна за цим показником посідає 111 місце.