Підписано Меморандум
про науково-практичне та освітнє співробітництво між Рівненською обласною державною адміністрацією,
Департаментом цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської обласної державної адміністрації та
Державною установою «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України».

 “Ще у вересні 2022 року, – за словами начальника Рівненської ОВА Олександра Коваля, – в Рівненській обласній лікарні вперше провели операцію на відкритому серці. А з 2023 – такі ж хірургічні втручання проводять у центральній міській лікарні Рівного”. Він висловив надію, що ця співпраця принесе плоди не лише у вигляді нових медичних технологій та методів лікування, але й у покращенні здоров’я та якості життя наших пацієнтів.
Натомість директор ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, академік НАМН України, член-кореспондент НАН України, професор, доктор медичних наук Василь Лазоришинець зазначив, що співпраця з Інститутом можлива  у науковій та  освітній царині, а також спеціалізованій медичній допомозі.
Адже тут зареєстровано 4 новітні технології, працює 2 академіки НАМН України, стільки ж членів – кореспондентів НАМН України, 6 професорів та 18 докторів наук. Оновлено медобладнання на 200 млн.грн.
Спеціалісти Інституту за останні три роки проконсультували 2260 особи. Пролікували 404 особи,  прооперували 315 осіб, з яких – 47 діти.
 “Наша співпраця була плідною багато років, але тепер плануємо поєднати платні та безкоштовні послуги. Вже розробляємо прямі маршрути пацієнта, напрацьовуємо консультування телемедиційними технологіями та доєднуємо пакет НСЗУ з трансплантації,-”зазначив перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.
Така співпраця є важливим кроком, який значно покращить систему охорони здоров’я Рівненського регіону. Дозволить вийти на новий рівень у лікуванні хвороб серця та судин. А також дасть більше можливостей для наукових досліджень і розвитку спеціалістів.
За словами академіка Василя Лазоришинця, судинні захворювання є головною причиною смертності в Україні і на Рівненщині, зокрема. Так у 2023 році зареєстровано понад 434 тисячі випадків таких недуг. За оцінками експертів, кількість хворих вже зростає.
Зауважимо, що на Рівненщині торік фахівці Інституту Амосова проконсультували 871 пацієнта, а прооперували – 115. Проліковано 14 дітей, з них 11-ом зроблено хірургічні втручання.
Директор Департаменту Олег Вівсянник наголосив :
 ”Для нас важливо системний підхід до надання медичної допомоги пацієнтам із серцево – судинною патологією.
Ця співпраця необхідна для того, щоб були прямі контакти та прямий маршрут пацієнта. Ми плануємо спільно з вами трансплантацію у серцево – судинній хірургії. Це важливий шлях у розвитку кардіохірургічної науки. І якщо завдяки підписанню Меморандуму цей системний підхід вдасться впровадити у нас в області, то цей буде хороший шлях розвитку”. Більше інформації читайте на:
https://www.facebook.com/rivnezdorovo
https://www.facebook.com/Amosov.Institute
https://www.facebook.com/Amosov.Institute