У медичній бібілотеці  розпочато цикл бесід про здорове харчування. Адже жоден товар не користувався таким попит  ом, як пряність

: здавалося, аромат цих східних квітів незримим чарами зачарував душі європейців. Так писав про спеції та прянощі знаменитий письменник Стефан Цвейг. Спеції, прянощі, свіжа зелень – це не тільки чарівний смак, а й підмога здоров’ю. Вони містять багато необхідних людині вітамінів, а також володіють дезінфікуючими та антисептичними властивостями.

Наші предки здавна вирощували на своїх грядках овочі, які потім додавали в страви: часник, ріпчасту цибулю, селеру, кріп, петрушку і багато інших. Такі добавки могли істотно вплинути на результат кулінарного процесу господині.

Прянощі зможуть не тільки поліпшити смак страви, але і благотворно вплинути на стан організму. Кожна спеція має різний вплив і набір мікроелементів.

  • валеріана, меліса і м’ята знижують артеріальний тиск, нормалізують пульс, знімають головний біль і допомагають боротися зі стресами;
  • розмарин, гострий червоний перець і куркума показані людям з низьким артеріальним тиском;
  • корінь імбиру зміцнює імунітет, його можна додавати в випічку або чаї;
  • часник, материнка і фенхель надають імуномодулюючу дію;
  • куркума очищає кров і має сечогінний ефект;
  • фенхель підсилює лактацію, тому рекомендований годуючим мамам.

Незважаючи на те, що прянощі вважаються унікальним продуктом, вони надають не тільки позитивний, але і негативний вплив на організм.

Обережно використовуйте спеції, якщо у вас спостерігаються будь-які захворювання шлунково-кишкового тракту і бронхіальна астма. Деякі спеції вживати взагалі не можна, наприклад:

  • шафран і розмарин протипоказані вагітним;
  • шавлія, мускатний горіх і кориця можуть стати причиною судом;
  • гвоздика знижує тонус і погіршує концентрацію уваги.

Деякі приправи з яскраво вираженим смаком і ароматом викликають алергію, так що, уважно стежте за своїми відчуттями.

Спеції відіграють вагому роль не тільки у смаку страв, а й нашому самопочутті.