29 травня проводиться Всесвітній день здоров’я травної системи або Всесвітній день здорового травлення або День раціонального харчування (World Digestive Health Day), який заснований у 1958 році.
Травлення – основа здоров’я. Шлунково – кишковий тракт не лише засвоює поживні речовини, а й впливає на імунітет, стан шкіри та навіть настрій.
«Другий мозок». В кишечнику міститься понад 100 мільйонів нейронів – більше, ніж у спинному мозку! Він навіть виробляє до 90% серотоніну – гормону щастя.
Харчові звички можуть запобігти хворобам. Наприклад, середземноморська дієта знижує ризик шлунково – кишкових захворювань і підтримує здоров’я серця.
Як підтримати здорове травлення?
– Збалансоване харчування – більше клітковини, менше фастфуду.
– Фізична активність – покращує перистальтику кишечника.
– Питний режим – достатня кількість води допомагає перетравлювати їжу.
– Менше стресу – нервова система безпосередньо впливає на травлення.
Всесвітній день травної системи нагадує про важливість правильного харчування, збалансованого раціону та здорового способу життя. Адже багато захворювань можна попередити, просто змінивши харчові звички.
Залишити відповідь