Більше трав, менше солі

29 серпня відзначають незвичайне, але надзвичайно корисне свято – День «Більше трав, менше солі» (More Herbs, Less Salt Day). Його головна мета – нагадати нам, що корисна їжа може бути не менш смачною, навіть якщо ви обмежите кількість солі. А може, вона стане ще смачнішою – завдяки травам і спеціям!

Людина щодня вживає велику кількість солі і навіть не помічає цього. Наше тіло потребує солі, але коли її стає занадто багато, це створює ризик розвитку серцевих захворювань, високого кров’яного тиску та навіть інсульту.

На жаль, за даними досліджень Україна нині входить в 20 країн, де спостерігається висока смертність через неправильне харчування, зокрема споживання надмірної кількості солі.

Добова норма солі для здорової людини – 6 грам. Це близько однієї чайної ложки. Зазвичай цю норму перевищують вдвічі. Норма для дітей ще менше: від року до трьох – 2 г, від 4 до 6 років – 3 г, від 7 до 10 років – 5 грам.

Заміна солі на трави може не тільки посилити смак, але і принести користь для здоров’я. Сіль можуть замінити такі спеції, як перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, каррі, паприка.

Харчуйтеся правильно та смачно! Будьте здорові!