Кухня – це приміщення в домі, де мікробам точно не місце. І всі це знають. Однак мікробіологи запевняють, що на кожній кухні, навіть у найбільш охайної господині, є купа предметів, які є справжнім раєм для мікробів. Чим їх можна замінити?

Губка для миття посуду

Ви напевно чули, що такі губки є місцем розмноження бактерій. За деякими оцінками, вони містять більш ризиковані патогени, ніж сидіння унітазу. Це проблема не лише тому, що ваша губка має поганий запах, а й тому, що ви можете мимоволі перенести бактерії на посуд, який миєте.

Краще рішення: фахівці пропонують міняти губку щотижня, щоб уникнути перехресного забруднення. Можна замінити її на щітку, яку набагато легше чистити.

Контейнери з силіконовими кришками

Бактерії мікроскопічні, а тому їм легко сховатися у будь-якому місці. Особливо у заглибленнях на пластикових кришках улюблених судків. Звісно, ваш обід точно не витече з такими кришками, але вичистити їх украй складно.

Краще рішення: використовуйте скляні контейнери для зберігання продуктів, які мають ущільнення, вбудовані в кришки. Такі кришки легше чистити, і це зменшить шанси прихованого забруднення. Також можете розглянути металеві альтернативи.

Полиці в холодильнику

Звісно, холодильник без полиць уявити складно, однак це місце може конкурувати за кількістю мікробів навіть із кухонною губкою! Що ще гірше, попереджають учені, він може містити різні патогени. Такі як сальмонела та лістерія.

Краще рішення: позбуватися холодильника, вочевидь, не варто. Але варто зберігати всі фрукти й овочі у спеціальних мішечках, котрі допомагають знизити рівень вологи. Також регулярно витягуйте висувні ящики, очищайте їх засобами для дезінфекції, а потім ретельно промивайте.

Дерев’яні дощечки

Дослідження, в якому порівнювали дошки з дерева, пластику та скла, підтвердило, що в дерев’яних дошках найбільше бактерій, натомість на скляних – найменше.

Краще рішення: фахівці рекомендують використовувати скляні дошки чи, як альтернативу, кам’яні. Однак вони досить громіздкі й можуть бути незручними. Тому ви можете почати хоча б з того, що різатимете м’ясо й рибу на одних дошках, а фрукти й овочі – на інших, щоб уникнути перехресного забруднення.

Джерело:https://bit.ly/3n8VxgE