Тепер маска в списку тих речей, які потрібно не забути взяти з собою перед виходом з дому. Вона захищає нас від COVID-19 в транспорті, по дорозі на роботу, під час покупок чи на масових заходах. На думку фахівців, відмовитися від масок під час пандемії неможливо. Маски носити необхідно. Адже це ефективний спосіб захистити себе й оточуючих від ковіду. Та для чутливої шкіри чи для людей, які носять її на постійній основі, вона може створювати дискомфорт у вигляді маскне.

Маскне – акне, спричинене довгостроковим носінням маски або респіратора.

Про те, які саме виникають проблеми зі шкірою обличчя у людей, які тривалий час перебувають у масках відповідає Олександр Літус – завідувач кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, заслужений лікар України.

Піт і волога, які утворюються під маскою, осідають на шкірі, закупорюючи пори. З кожним видихом вологість під маскою збільшується, створюючи ефект парника. Підвищена вологість впливає на pH шкіри, а це може призвести до активнішого розмноження бактерій і сприяти появі запалення. Зазвичай запалення з’являються в області підборіддя, носа і щік.

Як доглядати за шкірою обличчя? 

✔️ Коли ви знімаєте маску, необхідно вмити обличчя теплою водою. Нову маску слід надягати лише на сухе обличчя – впевніться, що шкіра обличчя висохла після вмивання.

✔️ Не забувайте своєчасно їх міняти. Одну маску не носіть більш як 3-4 години.

✔️ Перед тим, як надіти маску і після її зняття умийтеся й очистіть шкіру.  Бажано зробити невелику перерву перед надяганням нової маски, дати шкірі «подихати». Але робити це треба за умови знаходження в безпечному середовищі, не “відпочивайте від маски” в людному місці.

✔️ Щоб запобігти тертю, бажано використовувати зволожуючий крем і лосьйони, які пом’якшують шкіру (емолієнти).

✔️ У спекотний період можна використовувати сонцезахисні креми, які містять цинк або титан – вони будуть виступати в якості бар’єра від будь-якого тертя і подразнення.

✔️ Періодичне вмивання обличчя шампунем від лупи, який містить кетоконазол чи сульфід селену, також заспокоює шкіру і допомагає видалити надлишки дріжджового грибка, особливо навколо рота і в носощічній складці.

✔️ До вечірнього догляду за шкірою можна додати засоби, до складу яких входять такі активні речовини, як саліцилова кислота та інші альфагідроксикислоти (для відлущення змертвілих ділянок шкіри), а також бензоїлпероксид, олія чайного дерева або екстракт ромашки (протизапальна і заспокійлива дія). Такі гелі, тоніки й пінки легко знайти в лінійках для проблемної шкіри.

Під час нанесення варто бути обережними, особливо, якщо ваша шкіра значно подразнена. У такому випадку обирайте понижений рівень концентрації, або тимчасово перейдіть на делікатні, заспокійливі та зволожуючі засоби. Ексфоліанти бажано використовувати не дуже часто: 2-3 рази на тиждень.

✔️ На запальні елементи можна застосовувати засоби для точкового нанесення – гідрогелеві патчі, мазі та лосьони.

Які симптоми сигналізують, що вже час звертатися до фахівця-дерматолога?

Поява вираженого запалення, набряку є ознаками периорального дерматиту. Це свідчить про те, що приєдналася вторинна інфекція. Також у теплому й вологому середовищі під маскою часто створюються сприятливі умови для розвитку кандидозної грибкової мікрофлори.

В усіх цих випадках звичайні косметичні засоби по догляду за шкірою вже не допоможуть впоратися з проблемою. Спроби самолікування часто призводять до необдуманого використання гормональних препаратів, які навіть при місцевому застосуванні можуть призводити до подальшого погіршення ситуації та виникнення нових ускладнень. Тому, в таких випадках необхідно звернутися до лікаря і використовувати лікувальні засоби для місцевого застосування лише за його призначенням.

Чи можна користуватися косметикою під маску?

Використання тонального крему збільшує ризик виникнення ускладнень у вигляді маскне. На час носіння маски краще відмовитися від щільного тонального крему, або хоча б не наносити його на ділянку під маскою.

Користуйтеся нашими порадами та не забувайте носити маски. Адже, вони запобігають поширенню коронавірусної хвороби, захищають вас та ваших близьких.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України https://bit.ly/3l5zpRz