17 вересня у  світі відзначають День безпеки пацієнтів

Рішення про схвалення відзначати щорічно 17 вересня День безпеки пацієнтів з метою підвищення обізнаності та залучення населення, актуалізації проблеми в світовому масштабі, сприяння глобальній солідарності та зусиллям держав-членів щодо підвищення безпеки пацієнтів було прийнято 28 травня 2019 року на 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

Визнаючи забезпечення безпеки пацієнтів одним із важливих елементів надання якісної медичної допомоги та підтримуючи рішення 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я Президент України підписав 4 вересня 2019 року Указ №648/2019 про встановлення в Україні Дня безпеки пацієнтів.

Це рішення говорить про те, що питання безпеки пацієнтів є одним з пріоритетних у державі, особливо в умовах запровадження змін під час надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Також це стосується інших видів медичної допомоги таких як екстрена, паліативна та медична реабілітації. І це також означає, що повинні оцінюватися ризики, помилки, несприятливі події та шкода для здоров’я пацієнтів на всіх рівнях надання медичних послуг, в тому числі за допомогою надання інформації, навчання та зворотного зв’язку з урахуванням думки пацієнтів та їх сімей. Особливого значення ця дата в календарі набула під час повномасштабного вторгнення та воєнного стану в країні.

Мета цього дня – підвищення поінформованості про безпеку пацієнтів і заохочення  загальної спільності дій, як медичного співтовариства, так і самих пацієнтів.

Якщо ви – пацієнт, при отриманні медичної допомоги займайте активну позицію, порушуйте питання, що турбують вас, адже  безпека медичної допомоги починається саме  з ефективної комунікації!

Якщо ви – медичний працівник, розглядайте пацієнтів як партнерів у справі надання їм медичної допомоги, постійно підвищуйте свою кваліфікацію та поглиблюйте знання з питань безпеки пацієнтів!