Луї Пастер казав, що у пляшці вина більше філософії, ніж у всіх книгах. До слів видатного французького мікробіолога варто прислухатися — у 1864 р. до Пастера звернулися французькі винороби з проханням допомогти їм у розробці засобів і методів боротьби з «хворобами вина» — змінами його смаку, прозорості, запаху та інших властивостей. Підсумком роботи вченого стала знаменита «пастеризація» та монографія «Дослідження про вино» (1866 р.).

Надмірне захоплення «винною філософією» може мати й зворотний бік: зловживання алкоголем асоційовано з підвищеним ризиком артеріальної гіпертензії та інсульту, а важке і запійне пияцтво — із високим ризиком серцево-судинних захворювань.

У той же час у нещодавно проведених дослідженнях було виявлено, що споживання алкоголю від низького до помірного пов’язано із захисною дією від серцево-судинних захворювань, а також відіграє протекторну роль щодо розвитку когнітивних порушень і деменції

У занадто малій дозі вина людина не може знайти істину, налийте їй занадто багато — і вона втратить її

Блез Паскаль, математик

Алкоголь вважають найчастішим екзогенним токсином, що зумовлює широкий спектр неврологічних, психічних і нейропсихологічних розладів. Однією з найбільш поширених форм хронічного ураження головного мозку є алкогольна енцефалопатія, яка клінічно проявляється різними варіантами неврологічних порушень.

Тривале постійне вживання алкоголю призводить до суттєвих змін у головному мозку, що вкрай погано піддаються лікуванню. Одним з основних синдромів алкогольного ураження мозку є прогресуюче порушення інтелектуальних функцій.

Натепер виявлено особливості когнітивних порушень у хворих на алкоголізм, що проявляються зниженням продуктивності пам’яті та погіршенням адекватності асоціативних зв’язків. Алкогольна залежність пошкоджує здатність до оперування складними абстрактними поняттями і знижує продуктивність запам’ятовування.

Для людини здорової та хворої вино і мед є найкращими засобами, якщо вони натуральні та якщо їх приймати правильно

Гіппократ, лікар

Вплив вживання алкоголю на когнітивні функції полягає в балансі його позитивного та шкідливого ефекту на серцево-судинну систему.

За результатами кількох досліджень встановлено, що споживання алкоголю (від низького до помірного) пов’язано із покращанням серцево-судинних функцій, меншою кількістю серцевих подій і більшою здатністю до виживаності порівняно з цими показниками у непитущих осіб та п’яниць.

Зокрема, помірне споживання червоного вина допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням за допомогою декількох механізмів, включаючи підвищення рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності в плазмі крові, пригнічення агрегації тромбоцитів, зниження адгезії лейкоцитів, збільшення антиоксидантного плазмового потенціалу та відновлення ендотеліальної функції [2].

Відомо, що позитивний вплив червоного вина на серцево-судинну систему певною мірою зумовлений поліфенолами, кверцетином та ресвератролом. Дані епідеміологічних досліджень продемонстрували, що споживання продуктів та напоїв, багатих на природні поліфеноли, в тому числі тих, що містяться у винограді, деяких овочах, чаї та червоному вині, асоціюється з більш низькою частотою серцево-судинних захворювань і, особливо, з ішемічною хворобою серця.

Кверцетин — один з найважливіших флавоноїдів, що здатний інгібувати агрегацію тромбоцитів та справляти антигіпертензивну дію за рахунок судинорозширювальної дії на гладкі м’язи судин, а також захищати тканину міокарда від глобальної ішемії та реперфузійного пошкодження.

Врешті-решт, користь ресвератролу для серцево-судинної системи може бути пов’язана із захистом серцевих клітин від ішемічного реперфузійного ушкодження, пригніченням агрегації тромбоцитів, зниженням рівня тригліцеридів у плазмі крові та холестерину.

Якщо ви не дуже добре розбираєтеся у винах і не знаєте, який сорт обрати, зверніть увагу на Каберне-Совіньйон. Це густе, тягуче вино з яскравим ароматом чорної смородини. Завдяки високому вмісту танінів відчувається терпкість, тому вино ідеально підійде до в’яленого м’яса, качки та зрілого сиру.

Загалом, для перших домашніх дегустацій краще вибирати різні за насиченістю моносортові вина, щоб контраст допоміг відчути різницю між ними. Цікаво спробувати один і той самий сорт, але різної витримки. Трохи пізніше можна приступати до знайомства з купажами.

Але варто пам’ятати, що вже третій келих навіть дуже хорошого і дорогого вина втрачає всю свою чарівність. Тому помірність — це, мабуть, основне правило, яке допоможе отримати задоволення та не нашкодити своєму організму.

Джерело: https://fp.com.ua/articles/vino-i-zdorovya/