Кожного року 1 листопада відзначається День вегана (Word Vegan Day).
Цікаво, що ідея вегетаріанства та веганства з’явилася аж 2500 років
назад в Індії та ще в деяких країнах. Індуїзм пов’язує відмову від м’яса зі
священною коровою та філософією переселення душ, буддисти та джайністи
також підтримували веганства. Відомо, що грецький філософ та математик
Піфагор був переконаним вегетаріанцем.
Кількість прибічників веганства з кожним роком збільшується, особливо
це стосується молоді. Згідно дослідженням 2 – 2,5% населення, переважно
жителі виликих міст, дотримуються правил та принципів світогляду, що
передбачає повну відмову від вживання продуктів тваринного походження.
Святкування події розпочалось у 1994 році на річницю заснування
першої «Веганської спілки», яка з’явилась у Великобританії в 1944 році за
ініціативи Дональда Вотсона. Варто зазначити, що Ватсон прожив 95 років,
понад 60 з яких притримувався веганської дієти. Термін «веган» було утворено
за допомогою скорочення слів «вегетаріанець».
День вегана заснований активісткою вешенського руху за права тварин
Луїзою Волліс. Як президент Товариства веганів, Волліс прагнула
відсвяткувати 50 – річчя організації, підкресливши при цьому той факт, що
термін «веган» став визнаною частиною англійської мови.
Луїза Волліс обрала 1 листопада офіційною датою, розмістивши її між
Геловіном 31 жовтня і мексиканським Днем мертвих 2 листопада.
Вегани – це вкрай ретельні вегетаріанці, які мають свою життєву
філософію, що не обмежується лише їжею. Якщо ви обрали веганства як спосіб
життя, тоді ваше харчування не повинно містити продуктів тваринного
походження – окрім риби та м’яса, треба відмовитись від молочних продуктів,
яєць тощо. Вегани не використовують у своєму житті натуральне хутро, шкіру,
шерсть, речі з деревини й тому подібне. Головна ціль веганства – захист тварин
від вбивства та жорстокого поводження з ними.
Активісти виступали за дотримання принципів розумного споживання,
охорону навколишнього середовища та запобігання знищенню тварин задля
людських потреб. Також прибічники веганської дієти, намагалися донести до
громадськості, що вживання в їжу м’яса, риби, яєць та інших продуктів
тваринного походження негативно відображається на здоров’ї, веде до
виникнення ряду захворювань.
Дана інформація взята з фонду нашої бібліотеки, яка нараховує понад
100 000 книг, де можна отримати відповіді на медичні вузькогалузеві
запитання.
Список рекомендованої літератури з фонду нашої бібліотеки:
1. Давидова Ю. В. Корекція дефіциту заліза та залізодефіцитної
анемії в жінок, які дотримуються вегетаріанської вегенської дієти / Ю. В.
Давидова, А. Ю. Лиманська, Ю. П. Нерознак // Український журнал
Перинатологія і Педіатрія. – 2020. – №2. – С. 42 – 46.
2. Журавльова Л. В. Вегетаріанська дієта й цукровий діабет 2 –
го типу: чи існує зв’язок? / Л. В. Журавльова, О. В. Огнєва // Ліки
України. – 2020. – №9/10. – С. 52 – 56.
3. Оздоровче харчування: навчальний посібник / П. О. Карпенко
та ін.; Київський національний торговельно – економічний університет. –
Київ: Київ. нац. торг. – екон. ун – т, 2019. – 628 С.
4. Рослинна їжа в раціоні, вегетаріанство та функція нирок / І. І.
Мельник // Нирки. – 2023. – №2. – С. 51 – 54.
Залишити відповідь