Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day)
відзначають щороку 11 липня. Це свято започаткували у Франції у
1995 році, а згодом воно набуло популярності в Німеччині, Італії,
Швейцарії та інших країнах Європи та світу.
У цей день проводять різноманітні фестивалі та заходи,
присвячені шоколаду – одному з найулюбленіших продуктів у світі.
Перші згадки про шоколад (як напій із какао) виявлені
археологами ще до цивілізацій Мезоамерики. Найдавніші їхні
свідчення про вживання какао датуються приблизно 1900 роком до
н. е. – їх знайшли на узбережжі сучасного штату Чьяпас у Мексиці.
Шоколад не лише смачний, а й має корисні властивості:
- Науковці довели, що він містить елементи, які
сприяють відпочинку та психологічному відновленню. - Темний шоколад стимулює вироблення ендорфінів –
«гормонів щастя», які покращують настрій і
підтримують тонус організму. Помірне споживання
темного шоколаду може знизити артеріальний тиск.
Покращує еластичність судин і кровообіг. Може
покращувати концентрацію та когнітивні функції. - Також існує гіпотеза про його можливий
«протираковий» ефект і здатність уповільнювати
процеси старіння. - Містить магній, залізо, калій, цинк. Магній корисний для нервової системи і м’язів. Водночас слід пам’ятати, що шоколад дуже поживний і містить чимало жирів та калорій, тому його надмірне вживання може призводити до збільшення маси тіла,також у хворих на мігрень шоколад викликає головний біль.
Основною сировиною для виробництва шоколаду є какао-
боби — насіння плодів какао-дерева (Theobroma cacao). Вони
проходять процес ферментації, сушіння та обсмажування, після
чого з них отримують какао-масу, какао-масло та какао-порошок.
Саме ці інгредієнти є основою для виготовлення різних видів
шоколаду. Какао-боби багаті на антиоксиданти, магній, залізо та
інші корисні мікроелементи. Какао активно використовували
ольмеки, а потім майя та ацтеки. У цих культурах какао-боби були
не тільки їжею, а й валютною одиницею, а напій із какао мав
ритуальне та соціальне значення.
Найкорисніший — темний шоколад із ≥70% какао. Молочний і
білий шоколад мають більше цукру й жиру, менше корисних
речовин. Варто їсти його помірно: 10–30 г на день достатньо.
Дана інформація взята з фонду нашої бібліотеки, яка
нараховує понад 100 000 книг, де можна отримати відповіді на
медичні вузькогалузеві запитання.
Список рекомендованої літератури з фонду нашої бібліотеки:
1. Ільїна Світлана. Здоров’я на вашому столі / С. Ільїна. – пер. із 6 – го
рос. вид. – Київ: ВСВ «Медицина», 2018. – С. 198 – 199.
2. Капранов В. І. Сам собі дієтолог / В. І. Капранов. – К.: Зелений пес,
2007. – С. 151 – 152.
3. Мітченко О. І. Рекомендації з діагностики та лікування дисліпідемій
(затверджено на ХХІ Національному конгресі кардіологів України,
2020) / О. І. Мітченко, М. І. Лутай; Всеукраїнська асоціація кардіологів
України, Українське товариство з атеросклерозу. – Київ, 2020. – С. 22.
Залишити відповідь