Цьогоріч традиційна пора «тихого полювання» в українських лісах розпочалася влітку. Та нині виникає резонне запитання, а хто ж на кого полює? Річ у тім, що нині гриби становлять неабияку небезпеку для людського життя, випадки отруєнь дедалі частішають. Про отруйні гриби говорили у Рівненській обласній науково медичній бібліотеці. 

29 липня у Рівненській обласній науково медичній бібліотеці прочитали лекцію про отруйні гриби. Присутнім розповіли про початок грибного сезону та про те , які небезпеки можуть таїти в собі дари лісів.

“Як відомо, гриби активно вбирають і накопичують у собі радіонукліди та інші канцерогени. Отже, навіть їстівні та нібито безпечні для здоров’я гриби можуть містити в собі шкідливі речовини та викликати значні розлади організму. Досвідчені грибники радять варити будь-які їстівні гриби протягом 30-60 хвилин у солоній воді, тоді в них можна знизити вміст шкідливих речовин”, – розповіла Наталія Цубан, провідний бібліотекар РОНМБ.

Також бібліотекарка наголосила, що неїстівні гриби активно розвиваються в усі періоди життєвої активності їстівних, тобто протягом всього грибного сезону можна натрапити як на їстівні, так і отруйні гриби. Перші з них з’являються ще у квітні, але пік їхньої активності випадає на середину і кінець осені – саме на сезон грибного полювання. Не варто забувати про те, що період вегетації їстівних та й більшості отруйних грибів однаковий. Наприклад, починаючи з червня аж до жовтня розвиваються такі гриби нейротропної дії, як: іноцибе смугастий, мухомор, клітоцибе, а гепато-нейротропної дії – бліда поганка (зелена, жовта, біла). А восени розвиваються гриб парасолька та опеньок помилковий.

“При будь-якому отруєнні грибами треба негайно викликати медичну допомогу чи відправити хворого до лікарні. Тут уже від швидкості залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до приходу лікаря. Насамперед, треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді викликати блювання. Процедуру повторювати декілька разів. Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока”, – зазначила пані Наталія.

Бібліотекарка також наголосила на тому, що у  жодному разі не можна давати хворому спиртних напоїв чи розчину оцту, оскільки вони сприяють пришвидшенню засвоєння отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів та звернутися у лікарню якнайшвидше.