Україну накрила аномальна спека, стовчики термометра далеко перетнули позначку за 30* С. Люди важко переносять таку високу температуру, почастішали випадки серцевих нападів. Як вберегтися від спеки, говорили у Рівненській обласній науково медичній бібліотеці. 

Бесіду на тему: “Як вберегтися від спеки” для бібліотекарів РОНМБ провела бібліотекарка та колишня лікарка Лілія Троцько. Перегрівання та тривале перебування під сонцем, зауважила вона,  може призвести до сонячних ударів, опіків, судом та інших видів теплового ураження. Аби безпечно пережити гарячі дні, пані Лілія озвучила кілька простих правил.

  1. У спекотні години краще залишатися в будівлях — навіть кілька годин, проведених в охолодженому приміщенні, можуть допомогти тілу адаптуватися до спеки на вулиці.

2.Варто обмежувати фізичну активність на свіжому повітрі опідні. Проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо фізичних навантажень за спекотної погоди. Намагайтесь не перебувайте на вулиці з 11:00 до 16:00 .

3. Важливо одягати вбрання з довгими рукавами, світлих кольорів, з натуральних тканин та вільного крою.

4.Найкращий спосіб охолонути — прийняти прохолодний душ або ванну. Якщо ви перебуваєте на роботі і такої можливості немає, тоді просто наповніть оприскувач водою та час від часу орошуйте відкриті частини тіла.

5. Підтримувати водний баланс важливо незалежно від того, наскільки ви активні. Пити треба багато, маленькими порціями та не чекати на відчуття спраги.

6.Вживання гарячих та важких страв створює додаткове теплове навантаження для тіла людини.

7.Добре розставити по кімнатах посуд наповнений льодом чи крижаною водою.

 

Бережіть себе та поділіться цими корисними порадами з близькими та друзями!